Colorado Boulder Üniversitesi ‘nde bulunan bir ekip görme engelli çocukların ve ailelerinin hikayedeki resimlere dokunmasını sağlayan ilk 3D çocuk kitabını bastı.

“İyi geceler oda, iyi geceler ay. İyi geceler ayın üzerinden atlayan inek…” – Margaret Wise Brown tarafından yazılan ve uyumadan önce çevresindekilere iyi geceler dileyen bir tavşanı anlatan “İyi geceler Ay” 40 milyondan daha fazla basıldı ve en az bir düzine dile çevrildi. Bu yüzden bilgisayar bilimleri doçenti Tom Yeh’in liderliğindeki CU-Boulder’un Kabartma Resim Kitapları Projesi için bu oldukça popüler çocuk kitabını basmaya karar vermesi mantıklı bir seçimdi.

Kabartma resim kitabı yeni bir fikir değil diyen Yeh şöyle devam ediyor. “Yeni olan 3D baskılamayı daha ulaşılabilir ve interaktif bir işlem haline getirerek görme engelli çocukların ebeveynlerinin ve öğretmenlerinin bu tür kitapları kendi istedikleri şekilde basmalarını sağlamış olmak.”

Bu bahar Yeh hızlı prototiplendirme öğrencilerinin her birinden “Harold ve Mor Boya Kalemi” adlı popüler çocuk kitabının dörder sayfasını 3D olarak oluşturmasını istedi. Crocket Johnson tarafınan 1955’de basılan bu kitap yaşadığı dünyayı çizerek yaratan bir çocuktan bahsediyor. Sayfalardaki objelerin büyüklüklerini görme engelli çocukların en rahat şekilde hissedebileceği şekilde değiştirdiler.

Yeh bunu yapmadaki amacı şöyle açıklıyor: “2D grafikleri çocukların kavrama yeteneklerine ve ilgi alanlarına uygun bir ölçekte 3D’ye çeviriyoruz.” Takım bu bilgiyi bilgisayar algoritmalarıyla – yani matematiksel hesaplamalar için gerekli olan adım adım yönergelerle – birleştiriyor. Böylece ebeveynlerin, öğretmenlerin ve destekçilerin 3D bilgisayar kullanarak kendi istedikleri resimli kitaplarını basmalarını sağlayan bir arayüz oluşuyor.

“Bir ebeveyn istediği kitabı seçebilir, bir sayfasının resmini çekebilir ve bu resmi 3D printer’a gönderebilir. Bu kadar basit bir şekilde 3D kabartılı kitabına sahip olabilir” diyen Yeh şöyle devam ediyor. “Bu vizyonu tamamen gerçekleştirebilmek için dikkat etmemiz gereken bilimsel, teknik ve insani unsurları araştırıyoruz”

Yeh bu projenin tahmin ettiğinden çok daha zor olduğunu kabul ediyor, “fakat aynı zamanda çok daha değerli” diye ekliyor.

 

Kabartma Resimli Kitaplar Projesi geçen sene üniversite tarafından 8000 $’lık bir bursla desteklendi. Böylece Yeh’in araştırma grubu Denver’daki Anchor Görme Engelli Çocuklar Merkezi isimli anaokuluyla beraber çalışarak görme engelli minik çocukların ihtiyaçlarını ve ebeveynlerin onları okumaya nasıl teşvik edeceğini daha iyi anlama fırsatı buldu. Yeh, 3D basılı çocuk kitaplarının büyük avantaj sağladığını çünkü görme engelli çocukların çoğunun Braille alfabesini (kör alfabesi) altı yaşına kadar öğrenmeye başlamadıklarını söylüyor.

 

“Amaç ebeveynlere, öğretmenlere ve destekleyicilere gerekli yazılımı ve 3D yazıcıyı nasıl kullanacaklarını öğretip kendi kitaplarını yapabilmelerini sağlamak. Her çocuk kendine has görme problemlerine sahip olduğu için amaç her çocuğun kitabını ona özel olarak yapmak” diye devam ediyor.

Bu projeye daha fazla dikkat çekebilmek için Yeh “bu yaz Denver-Boulder alanına bazı atölyeler kurarak insanlara çocuk kitaplarının 3D modellerini nasıl yapacaklarını ve nasıl yazdıracaklarını öğreteceğiz” diyor.