Dünya Sağlık Örgütü’ne göre toplam nüfusun % 1’inin, engelli nüfusun ise % 10’unun, yani dünya çapında yaklaşık 65 milyon kişinin tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyduğu tahmin ediliyor. Bu sayının 20 milyonu ihtiyacı olmasına rağmen tekerlekli sandalyeye sahip değil ve bu durumdaki insanların % 25’ini çocuklar oluşturuyor.
İsrail’in kar amacı gütmeyen organizasyonu ‘Umudun Sandalyeleri‘ bu durumu değiştirmek istiyor. 3D baskılama yardımıyla, özel olarak çocuklar için üretilmiş düşük maliyetli ilk tekerlekli sandalyeyi yapmayı planlıyorlar. Proje Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve iki Nobel Ödülü sahibi tarafından destekleniyor (İsrail’den Aaron Ciechanover ve Birleşik Krallık’tan Sir Richard Roberts).
Projenin yöneticilerinden Pablo Kaplan, 30 yıldan fazla süredir plastik endüstrisinde çalışıyor bu tecrübesini çocuklara yönelik düşük maliyetli tekerlekli sandalyeler üretmek için kullanmak istiyor. Kaplan ve ortağı Chava Rothstein bu konuda çalışmak için İsrail’in Ziv-Av Mühendislik ve Nekuda’nın Tasarı Yönetimi bölümleri ile işbirliği yapıyor.
“Günümüzün standart tekerli sandalyeleriyle ilgili problem çocukları gözeterek tasarlanmamaları” diyen Kaplan sözlerine şöyle devam ediyor. “Çocukların kullandığı tekerlekli sandalyeler büyükler için yapılanların küçültülmüş halinden ibaret. Üstelik görünüşleri bir çocuk için ancak bir tabak brokoli kadar sempatik. Bu hayati medikal aletin hem pratik hem de çocuklar için daha sempatik şekilde üretilmesi büyük fark yaratabilir”.
Projenin amacı 5-9 yaşlar arasındaki engelli çocukların vücut yapılarına uyacak ve vücutlarının duruşlarını destekleyecek, onların ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap verecek bir tekerlekli sandalye üretmek. Projenin başlamasından altı ay gibi kısa bir süre sonra hafif, çocuk dostu, sadece 100 $’a bir sandalye üretmişlerdi bile. Bu prototip çocuklar gözetilerek ve 3D yazıcı kullanılarak üretilmişti.
“Engelli çocukların sandalyeyi denemesini istedik, böylece hem duygusal hem de teknik açıdan başarılı olup olmadığını görecektik” diyen Kaplan sözlerine şöyle devam ediyor “ALYN Rehabilitasyon Merkezi’ndeki sonuçlar inanılmazdı. Bizim için son derece duygusal bir andı çünkü geleneksel sandalyelerinden bizim sandalyemize geçen çocuklar bizimkini bırakmak istemediler! Aileleri hemen orada sandalyeyi satın almak istedi.”
Dünya Sağlık Örgütü’nün yardımıyla, Umudun Sandalyeleri İsrail’in üç bölgesiyle, Tacikistan’la ve Filistin’le gelecekte üretim bölgeleri olmaları için anlaşmalar yaptı. Şu an için Umudun Sandalyeleri’nin ihtiyacı olan şey hızla yeni tekerlekli sandalyeler üretmelerine yardımcı olacak melek yatırımcılar. Uzun vadeli planları ise yedi yıl içinde bir milyon çocuğa 100 $ karşılığında dünyanın neresinde olursa olsun tekerlekli sandalyesini üretip ulaştırmak.