3D baskı teknolojisi geliştikçe bilim insanları bir gün 3D baskı ile nakile tamamen hazır şekilde organlar üretebileceğimizi öngörebiliyorlar. Fakat Iowa Üniversitesi İleri İmalat Teknoloji Grubu yöneticilerinden olan makine ve endüstri mühendisliği doçentlerinden Dr. İbrahim Özbolat, teknolojiyi daha da ileriye taşıyarak, bir gün biyo-baskı ile vücutta elektrik üretebilecek bir organ üretebileceğimizi söylüyor.
Özbolat, HuffPost Live’denCaroline Modarressy-Tehrani ile yakın zamanda yaptığı bir röportajda elektrik üretebilen yeni tip organlar yaratabilmeye ne kadar mesafede olduğumuzdan bahsetti.
Özbolat konuyu şöyle açıklıyor “Bilim adamları sorunlu organların yerini alabilecek organlar yaratmak konusuna odaklanmış durumda, fakat bir başka ilginç alan da insan vücudunda aslında olmayan ama insan vücudunun işlevselliğini arttırmak için nakledilebilecek “yeni tip bir organ” geliştirmek”.
“Mesela vücutta elektrik üreten bir organ yaratabilirsiniz” diye de ekliyor.
Özbolat bu olağanüstü fikri şu şekilde açıklamaya devam ediyor.
“Mesela kalp gibi karmaşık bir organ arızalandığında bir kalp piline ihtiyaç duyarsınız. Kalp pili pillerle çalışır, ve pili değiştirmek için ameliyat gerekir. Bu yüzden bu işlemlerle uğraşmak yerine bilim insanları vücudun bir parçası olacak ve kalbi çalıştırmak için gerekli elektriği üretecek bir organ yaratabilirler.”
Biyo-baskılama ile organ üretme konusundaki HuffPost Live röportajının tamamını aşağıda bulabilirsiniz.
Özbolat, Iowa Üniversitesi Bilgisayar Destekli Tasarım Merkezi‘nde gerçek insan dokusu üretme ile ilgili olanakları keşfetmek için 3D baskı teknolojisini kullanan öğrenci ve araştırmacılardan oluşmuş bir gruba önderlik ediyor.
Özbolat “3D olarak bir şeyler üretmek için temel malzeme olarak yaşayan hücreler kullanıyoruz” diye ekliyor. Plastik filamanı yaşayan dokularla değiştirmişler ve bu dokuyu katman katman dokuyarak kan damarları hatta daha karmaşık vasküler ağlar üretmek için kullanıyorlar.
Kulağa bilimkurgu gibi gelse de uzun vadeli amaçları on yıl içinde işlevsel insan organları üretebilmek. Şu anda diabet hastalarına çare olacak bir organın biyo-baskısı üzerinde çalışıyorlar. Özbolat şöyle diyor “En gelecek vadeden araştırma çalışmalarından biri laboratuarda büyütülebilecek ve vücutta herhangi bir yere nakledilerek kandaki glukoz seviyesini ayarlayabilecek glukoz seviyesine duyarlı pankreas benzeri bir organı biyo-baskı ile üretmek.”
Özbolat’ın takımı tarafından geliştirilen çok-kollu 3D biyo-yazıcıya aşağıda göz atabilirsiniz: